Kategoriassa Tilitoimisto, Uutinen

Vuoden alusta pienyrittäjä voi maksaa alv:n halutessaan vasta saatuaan rahat asiakkailta. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö hyväksyi lain perjantaina 16.12.2016. Se, että maksaa alv:n vasta rahat saatuaan, voi helpottaa yrityksen kassanhallintaa, maksuvalmiutta ja hallinnollisia töitä merkittävästi. Uudistus koskee pienyrityksiä, joiden liikevaihto on enintään 500.000 euroa.

Myyntiajankohdan sijaan maksuajankohta määrittää ALV:n

Toistaiseksi myyntiajankohta on määrittänyt alv:n maksuajankohdan. Alv on täytynyt maksaa, vaikkei raha asiakkailta olisikaan saapunut. Tietyillä toimialoilla asiakkaat saavat pidempiä maksuaikoja (yritysten välisessä kaupankäynnissä) ja toisekseen asiakkaiden maksukäyttäytyminen vaikuttaa asiaan.

”Tämä uudistus helpottaa toimintaamme aivan olennaisesti. Teemme jopa kuusinumeroisia myyntejä tavarakaupassa kerralla toimintamme kausiluonteisuuden johdosta ja olemme usein joutuneet pienyrityksenä käyttämään luottolimittejä ja lainaamaan rahaa muuta kautta alv:ihin, kun asiakkaamme onkin vitkutellut laskun maksamista kuukausitolkulla.

Tästä johtuvat likviditeettiongelmat ovat johtaneet myös siihen, ettemme ole voineet tehdä seuraavia ostoja päämieheltämme, mikä tietysti vaikuttaa asiakkaille tavarantoimitusten viivästymisiin samoin kuin myyjien motivaatioon. Uudistus on todellakin tervetullut vihdoin viimein.”

sanoo oululainen pienyrittäjä, joka pyörittää vajaan puolen miljoonan liikevaihdolla yritystään jo kymmenettä vuotta.

Maa- ja metsätalouden harjoittajat sekä ammatin-/liikkeenharjoittajat ovat voineet soveltaa maksuperustetta jo ennestään ja muut yritykset ovat pystyneet soveltamaan maksuperustetta tilikauden aikana. Tilikauden päättyessä kuitenkin alv-laskelma on täytynyt oikaista suoritusperusteiseksi.

Menettely on vapaaehtoinen – Yrityksen pitää päättää haluaako noudattaa sitä

Tämä uusi laki astuu voimaan 1.1.2017 ja sitä sovelletaan, kun tavara on toimitettu tai palvelu on suoritettu lain tultua voimaan. Kyseinen menettely on kuitenkin vapaaehtoinen ja jos yritys päättää noudattaa sitä, tällöin sitä sovelletaan myös ostoihin.

”Toimiessani kasvuyrityksen toimitusjohtajana vuosien ajan oli ensiarvoisen tärkeää, että kirjanpitäjä neuvoi heti alusta alkaen, mitä maksuperusteinen ja suoritusperusteinen kirjanpito tarkoittavat ja millaisia vaikutuksia kassanhallintaan näillä on. Alv:t kasvoivat luonnollisesti vuosi vuodelta. Asiakkaiden maksukäyttäymisen johdosta oli pakko pelata puskuria, jottei joutunut verottajan suuntaan huonoon valoon. Tämä uudistus on kyllä reilu pienyrittäjiä kohtaan. Suosittelen pienyrittäjiä vetämään kirjanpitäjäänsä hihasta, sillä maksu- ja suoritusperusteisuuden välillä tehtävälle muutokselle paras ajankohta on tilikauden vaihtuminen (useimmilla 1.1.), jonka jälkeen lähdetään taas puhtaalta pöydältä liikkeelle. ”

Yrittäjävähennys

Vuoden 2017 alusta astuu voimaan myös yrittäjävähennys, joka asettaa erilaisia yritysmuotoja verotuksellisesti samalle viivalle. Yrittäjävähennys on viisi (5) prosenttia toiminimien, avointen yhtiöiden ja kommandiittiyhtiöiden tulosta. Käytännön tasolla tällä on noin kahden (2) prosentin kevennys yrittäjien verotukseen. Kevennys antaa viivettä yrittäjyyteen kannustavaan suuntaan myös muissa yritysmuodoissa kuin osakeyhtiössä.

Me Agendalla huolehdimme sinusta.
Tulehan kahaville veloituksettomaan konsultaatioon!

Soita ja sovi aika
050 346 6514
tai lähetä sähköpostia

Viimeisimmät kirjoitukset

Start typing and press Enter to search